Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови случаи на свински грип в Турция

След Анкара, вирусът на свинския грип се прехвърли в град Диарбекир, Югоизточен Анадол. 7 са случаите на заболяли в град Диарбекир, 6 от тях са ученици в две различни учебни заведения на града, съобщиха информационните източници.

С решение на областната дирекция по здравеопазването, занятията във въпросните учебни заведения са прекратени за срок от една седмица.

"Общото състояние на заболялите е добро. Те са изписани от болницата и са оставени на домашно лечение", се казва в съобщението, излъчено по този повод.

По данни на турското здравно министерство, до този момент в страната са регистрирани 551 случая на заразени от пандемията свински грип.

В столицата Анкара, където в началото на миналата седмицата бяха регистрирани първите 10 заболяли ученици, болните вече са 41 души.

Здравното министерство е разпратило нареждане до всички училищни ръководства в страната и в детските градини, в което се настоява при наличие на сипмтоми, децата незабавно да бъдат освобождавани от занятия и да се потърси лекарска помощ.

Пристигнаха и първите 500 хиляди ваксини срещу вируса на свинския грип.

До края на тази година се планира да бъдат ваксинирани всички турски ученици. Турция ще внесе общо 43 милиона дози ваксини.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кореспондент на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна