Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия благодари на България за подкрепата й за равноправното присъединяване на Белград към форума на военните министри

Сърбия изказва благодарност на България за подкрепата й за равноправното присъединяване на Белград към форума на военните министри от Югоизточни въпроси. Това каза за БНР сръбският секретар по отбраната Душан Спасоевич по време на срещата под домакинството на София. Той допълни, че подписаното споразумение вчера в Белград между Сърбия и Русия за съвместно военно сътрудничество не означава присъствието на руски войници на сръбска територия.
В качеството си на страна-председател на процеса за срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа, България ще се стреми да доразвива всичко ценно, създадено досега с общи усилия, заяви премиерът Бойко Борисов при откриване на форума, който има за цел по-добра координация между страните в региона и реформиране на въоръжените им сили съгласно стандартите на НАТО и ЕС. В речта си министър-председателят отдели специално внимание на Сърбия и Черна гора, които са приети като пълноправни членки, но на по-тесния формат от срещи все още са със статут на наблюдатели.
Бойко Борисов: Искам да приветствам военните министри на Сърбия и Черна гора като пълноправни участници в процеса. Винаги съм твърдял, че на Балканите трябва да има мир, разбирателство, сътрудничество и колкото по-бързо всички станат членове и на ЕС, толкова по-добре за просперитета на нашите нации.

Привличането на Сърбия в процеса е изключително важен момент. Секретарят по отбраната на страната Душан Спасоевич подчерта в интервю за „Хоризонт”, че споразумението с Русия за съвместен център за извънредни ситуации край Ниш няма да доведе до присъствието на руски войници край границите на България.
Душан Спасоевич: Единственото присъствие на чуждестранни войници на територията на територията на Сърбия е мисията КейФОР в Косово и Метохия. Други военни няма и няма и да има.

По публикацията работи: Никола Миладинов; БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна