Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ срещат трудности пред възобновяването на мирните преговори в Близкия изток

Американският държавен секретар Хилари Клинтън представи пред президента Барак Обама песимистичен доклад за досега безплодните усилия на неговата администрация за постигането на мир в Близкия изток. Клинтън се срещна с държавния глава в овалния кабинет, за да представи отчет за напредъка в усилията палестинци и израелци да бъдат убедени да преодолеят различията си, които пречат на подновяването на блокираните мирни преговори.

Американският президент определя решаването на този проблем като приоритет във външната си политика, като дори осъществи тристранна среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас в Ню Йорк миналия месец. Въпреки усилията на Обама, Клинтън и американския представител за Близкия изток Джордж Мичъл, администрацията не може да се поздрави с успех, а израелци и палестинци продължават да са отчуждени, както винаги.

Президентът Обама ще изпрати в близко бъдеще специалния пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл в региона в опит да ускори възстановяването на мирните преговори, се посочва в съобщение на Белия дом.

По публикацията работиха: Виктор Ангелоев, БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна