Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпитът на Станишев в прокуратурата трая близо час и половина

Близо час и половина остана в прокуратурата бившият премиер Сергей Станишев. Той беше разпитан във връзка със секретния доклад на ДАНС, който изненадващо беше предаден на премиера Борисов от бившия секретен сътрудник Алексей Петров.

Малко преди Станишев да влезе в прокуратурата, оттам мина и споменатият в доклада анализатор Стефан Гамизов. Той обясни, че е подал лично на градския прокурор Николай Кокинов жалба срещу бившия заместник-директор на ДАНС Иван Драшков.

Сергей Станишев заяви, че лично е върнал за проверка в ДАНС справката, която преди дни Бойко Борисов получи от бившия секретен сътрудник Алексей Петров. След като беше разпитан в прокуратурата, Станишев препоръча на журналистите да проверят дали действително Борисов е получил секретния документ от Петров. Въпросът дали връщането на справката е станало срещу подпис, както изисква процедурата за боравене със секретни документи, обаче остана без ясен отговор.

Станишев призова премиера да не дава указания на прокуратурата как да си върши работата и обвини Бойко Борисов в безпрецедентен натиск върху съдебната система, какъвто не си позволявал дори Тодор Живков.
Сергей Станишев: Защо не си направите експеримент – да се обадите на министъра на вътрешните работи или на председателя на ДАНС г-н Йовчев, защо не направят едно разследване на приятелския кръг на министър-председателя г-н Борисов, т.нар кръг „Котараците”, за който половин София знае. По какъв начин печелят неща, свързани с управлението на София, със строителството на паркинги и на метрото, с други аспекти, езерото Ариана и много други такива. Ако ще се бори последователно това правителство срещу корупцията, би трябвало да се правят и такива проверки.

В рамките на образувано досъдебно производство за изтичане на класифицирана информация, през прокуратурата вече преминаха бившият секретен сътрудник Алексей Петров и бившият директор на агенцията Петко Сертов.

По случая е образувано досъдебно производство за изтичане на информация.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна