Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев призова да не бъдат поставяни срокове и ултиматуми на прокуратурата

Главният прокурор Борис Велчев призова да не бъдат поставяни срокове и ултиматуми на прокуратурата. Той припомни, че държавното обвинение трябва да се съобразява единствено със законовите изисквания. Борис Велчев коментира за "Хоризонт" последните скандали със секретните доклади на ДАНС.

Законодателни промени, които да затегнат режима за опазване на класифицираната информация. За това настоява настойчиво Борис Велчев. Според него трябва да е категорично във всеки момент кой е последният потребител на един секретен документ.

Велчев призна, че в момента прокуратурата не е особено ефективна в разкриването на разпространители на секретна информация, но обяснението му отново беше свързано със слабата законодателна уредба. Той обясни, че след последните изявления за липсващи още секретни доклади от ДАНС върви проверка наистина дали те липсват или просто са поставени на грешното място.

Още десетина дни поиска Борис Велчев, за да може прокуратурата да се ориентира в скандала със секретната справка на ДАНС, за която вчера беше разпитван бившия министър-председател Сергей Станишев.

Обвинител номер едно обеща, ако наблюдаващият прокурор намери данни за извършено престъпление у Станишев, той веднага да поиска имунитета му от парламента.
По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна