Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС трябва да приеме подадените оставки на магистрати, контактували с т. нар. Красьо от Плевен

Висшият съдебен съвет днес трябва да приеме подадените оставки на магистрати, за които беше установено, че са контактували по телефона с т. нар. Красьо от Плевен. Сред оставките е и тази на члена на Съвета Иван Димов, за когото от прокуратурата обявиха, че имал 33 двустранни контакта с представящия се за съдебен лобист Красимир Георгиев.

От два дни Етичната комисия към ВСС анализира прокурорските материали за връзките на Красьо с магистрати. Междувременно трима от дванайсетте в списъка от телефоните на Красьо от Плевен вече заявиха, че се разделят с началническите си постове.

Това са Пламен Найденов, Дора Чимева и Ангел Ангелов. Още двама са спечелилите конкурси за началници, общували с Красьо в дните около избори. Засега обаче, каква е тяхната воля, не е известно. Извън петимата победители, има още магистрати, с които плевенчанинът си е общувал.

Как да се действа при тях ще решава ВСС. Става дума обаче за многократни телефонни обаждания, това обясниха запознати. Тъй като сред контактите на Красимир Георгиев има магистрат, който кандидатства за пост в съдебната система тепърва, началническите назначения са временно спрени от правосъдния министър Маргарита Попова.
По публикацията работи: Силвия Великова – БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна