Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха празненствата по случай 20 годишнината от падането на Берлинската стена

В Берлин започнаха празненствата по случай 20 годишнината от падането на Берлинската стена. Бившият американски президент Джордж Буш Старши, бившият руски държавен глава Михаил Горбачов и бившият германски канцлер Хелмут Кол са почетни гости на празненствата.

В изказването си Джордж Буш Старши подчерта, че Берлинската стена не е успяла да спре стремежа на хората към свобода: "Историческите събития, които сме се събрали да отбележим, се зародиха не в Бон, нито в Москва, нито във Вашингтон, а по-скоро в сърцата и умовете на хората, които твърде дълго бяха лишени от правата, дадени им от Господ. Стената ги отделяше от близките им и ограждаше в една тежка икономическа система, но в крайна сметка не успя да спре стремежа им и дълбоко стаеното желание за свобода."

Канцлерът Хелмут Кол, който ще остане в историята с обединението на Германия, заяви, че макар немската история да не дава много поводи за гордост на германците, падането на Берлинската стена е точно такъв повод.

"В първите дни след падането на стената, когато посетих източен Берлин и видях как ни посрещат, разбрах, че сме на правилния път. И чак тогава осъзнах, че заедно сме постигнали обединението. Затова имаме пълно основание да се гордеем", заяви Кол.

Последният президент на СССР Михаил Горбачов призова светът да се поучи от края на Студената война и обединението на Германия и да работи за повече приятелски отношения. 

"Възможностите, които се откриха след края на Студената война, не са използвани или се използват съвсем слабо. А тези възможности могат да се използват, както и опитът, който сме се събрали да празнуваме днес. Този опит се състои в това да правим нещата заедно. Днес имаме нужда от приятелски отношения", каза Горбачов.

Главното събитие - Празникът на свободата, ще се състои на 9 ноември край Бранденбургската врата и на него ще присъстват много световни лидери.

По публикацията работиха: Евронюз, Вести
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени