Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Христов: В генезиса на задграничните фирми стои Държавна сигурност

Журналистът Христо Христов
Снимка: БГНЕС

В генезиса на задграничните фирми стои държавна сигурност, обясни в предаването 12+3 журналистът Христо Христов, автор на документалното разследване "Империята на задграничните фирми".

Документалната книга на Христо Христов обхваща създаването, развитието и края на българските задгранични фирми. Публицистът определя създаването на тези фирми като "най-голямата инвестиция от времето на комунизма." От 60-те до началото на прехода малка България създава над 450 фирми, а в официалните документи се твърди, че те са около 311, каза Христов. В проучването му за първи път се изчислява приблизителната инвестиция, или вложеното от държавата в тези фирми - по думите му "най-малко 712 милиона долара".

Авторът е прегледал всички правителствени решения за създаването на такива фирми от 60-те години до 1993-та. Христов посочи, че първото им нарояване датира още от 60-те години. В книгата си журналистът търси и документални свидетелства  за непреведените  от задграничните фирми печалби. Към 1991-ва година сумата възлиза на 1 милиард долара.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна