Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караджич ще присъства на днешното заседание на Международния трибунал в Хага

Бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич ще присъства на днешното заседание на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, на което ще бъде обсъдено как да продължи процесът, заявиха двама от юридическите му съветници.

Марко Сладоевич заяви, че нищо не се е променило от миналата седмица, когато Караджич остана в килията си, за да протестира срещу това, че не е имал достатъчно време да подготви защитата си. Сладоевич и Караджич ще се явят в съда утре, "за да помогнат да се намери решение" на блокажа, предизвикан от бойкота му. Съдиите вероятно ще обсъдят назначаването на адвокат на Караджич, който се защитава сам.

Прокурорът на Хагския трибунал Алан Тригер обвини вчера Караджич за клането в Сребреница и обсадата на Сараево по време на войната в Босна, като заяви, че двете престъпления са били умишлен опит да се избият колкото е възможно повече хора.

Бившият лидер на босненските сърби е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна /1992-1995/. Според обвинителния акт Караджич е един от основните автори на плана за "окончателно експулсиране" на мюсюлманите и хърватите, живеещи в зони от Босна, към които босненските сърби са проявявали интерес по време на войната 1992-1995 г. Караджич бе заловен на 21 юли 2008 г. в Белград, след като се укрива в продължение на 13 години.

По публикацията работиха: Ройтерс, ДПА, БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени