Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Нанев: Очаква се да бъде обявена грипна ваканция в цялата страна

28 столични училища са в грипна ваканция от днес. Очаква се до края на седмицата да се увеличи броят на заболелите и да бъде обявена грипна епидемия в цялата страна, а от там и грипна ваканция навсякъде, обяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Той докладва актуалната информация за разпространението на грипа АН1N1.

В момента за цялата страна заболеваемостта е 132 на 10 хиляди, но в края на седмицата се прогнозират стойностите, близки до прага, над който се обявява грипната епидемия – 200 на 10 хиляди. Днес ще се прецени дали в София да се обяви официално грипна ваканция за всички училища от утре или ще се изчака грипната ваканция да се обяви от началото на следващата седмица.

РИОКОЗ преценява актуалната ситуация. При отсъствие от училище на 25 до 30 процента от учениците задължително се обявява грипна ваканция, обясни Нанев.

Има затруднение със снабдяването на аптечната мрежа на определени места с антивирусните препарати „Тамифлу” и „Реленца”. За последните два дни рязко е скочило търсенето. Вносителите работят по заявка, но не могат да наваксат към момента. Отделно от това държавата е поискала допълнително 200 хиляди дози „Тамифлу” и „Реленца” за болничната мрежа. Там препарати към момента има и всички заведения са снабдени с достатъчно количество от тях; има и резерви при нужда.

Преустановено е вземането и изследването на проби, тъй като установения щам у нас е A H1N1. смъртните случаи в страната вече са пет. Последният потвърден е отпреди час на млад мъж от Петрич. Смъртността, по думите на Нанев, е обичайната, която се регистрира в Европа. 90 процента от заболелите са с лека до средно тежка симптоматика.

Днес правителството е отпуснало 12 милиона лева допълнително за антивирусните препарати, които ще се внесат в страната и за ваксината, ако се реши тя да бъде използвана. У нас на този етап се предвижда да бъдат ваксинирани 180 хиляди души от най-рисковите групи – лекарите на предния фронт, децата и възрастните с хронични заболявания. Към момента, обаче, няма решение дали ваксината ще се прилага в България, обясни Нанев и поясни, че все още няма данни за ефекта от ваксинирането в други европейски страни.

 

Учениците от общините Радомир, Брезник и Трън излизат в грипна ваканция до 9 ноември, включително.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна