Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Н. Младенов се надява на допълнителни целеви средства в бюджета на отбраната

Министерството на отбраната подготвя документ, с който да се обясни какви са финансовите затруднения на ведомството. Министър Николай Младенов се надява на допълнителни целеви средства в бюджета на отбраната за следващата година.
Вероятно ще се наложи оптимизиране на разходите на ведомството, но най-вероятно няма да има съкращаване на контингента ни в Афганистан. Това заяви военният министър след участието си в работата на Парламентарната комисия по външна политика и отбрана.

Младенов се надява да се намери възможност за осигуряване на целеви средства в рамките на следващата година за пълно осигуряване на мисиите. Ще се наложи оптимизация на разходите навсякъде, включително и в мисиите, но те ще останат приоритет, посочи военният министър. Средства ще бъдат спестени от преформулиране на мисията в Босна и Херцеговина.

Издръжката на българската полева болница, която беше подготвена за Афганистан, Младенов определи като много скъпо упражнение, което в момента ведомството не може да си позволи. Според поетите ангажименти приоритетно се осигуряват мисиите в чужбина. Страната ни има близо 500 военни в Афганистан и наскоро пое сложната задача за охрана на външния периметър на летището в Кабул.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна