Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Архангелова задушница

Днес е Архангелова или Мъжка задушница - една от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

Според народния календар на този ден близките и роднините на покойниците правят помен за починалия, с което показват, че не е забравен, разказва отец Василий Сарян от столичния храм "Преображение Господне".

"По традиция извършваме в храма всеобща панихида за паметта на всички покойници, в която всички хора, които желаят, идват в храма, записват имена на своите близки покойници, които да се споменават както по време на Божествената Света литургия, така и по време на тази обща панихида, която се извършва през този съботен ден. Всички задушници, които са през годината, са абсолютно еднакви. Това, че народът ги нарича с различни имена – Черешова или Архангелова задушница, това е, защото винаги според Църковния устав, т.нар. Типик, Задушницата, която се извършва, тя е винаги преди някой от големите християнски пости, в случая Рождество Христово, и по канон трябва да бъде в съботата пред Архангеловден. В момента се случва в тази събота – денят преди самия Архангеловден. Но в който и друг ден да се случи този празник, през седмицата, предходната събота се извършва това поменуване на паметта на всички покойници", разказва отец Сарян.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов ще присъства на панихидата за Архангелова задушница във военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Министърът без портфейл Божидар Димитров ще посети българското войнишко гробище в Ново село, Македония и ще почете паметта на войните, дали живота си за България.

За удобното и бързо предвижване на столичани до гробищните паркове в кварталите "Орландовци" и "Малашевци" се разкриват допълнителни трамвайни, тролейбусни и автобусни линии.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени