Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Време": Български шпиони разорават Македония

Скандалите около докладите на ДАНС отекнаха и в Македония. В огромно заглавие под главата на вестника, днес скопският всекидневник "Време" твърди, че "Български шпиони разорават Македония". Тук никога не се пропуска повод за антибългарски внушения. Под сензационен надслов за "скандален документ, който разкривал двойната игра на София" днес вестник "Време" отделя цяла страница на "българските тайни служби" – разузнаването и контраразузнаването срещу Македония. Изданието се позовава на публикация в германския "Шпигел", но най-вече на излъчен по-рано материал от македонската секция на радио "Дойче веле" по повод скандалите около ДАНС в България.

В доста свободна интерпретация на германските материали, вестникът цитира псевдоними на български агенти, работещи под дипломатическо прикритие като "Славей", "Посредник" и "Бежанец", пише за операции на българските служби под различни кодови названия, за това как докладите отивали директно на бюрото на бившия премиер Станишев. Създава се впечатлението, че едва ли не затова му бил отнет имунитета.

"Време" не пропуска да даде трибуна на активисти на ОМО "Илинден". Бившият премиер Бучковски пък казва, че присъствието на чужди разузнавания в Македония е реалност и "това го правят всички сериозни държави, вероятно действат и сръбски, и гръцки служби", смята той.

"Време" пише, че българското разузнаване се активизирало в Македония "след твърденията, че сръбските тайни служби контролират държавата дори 20 години след нейната независимост".

По публикацията работи: Мартин Минков – кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна