Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГП повдигна обвинение срещу бившия ръководител на БДЖ Христо Монов

Софийската градска прокуратура обвини бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов за купените стари вагони. Става дума за сделката за 30 спални вагони, купени от швейцарската фирма „АРВЕКС”. Според държавното обвинение сключената миналия ноември сделка е ощетила държавния бюджет с близо 10 милиона лева.

Посочената сума е определена от разликата между продажната цена на един спален вагон - 550 000 евро, и реалната, определена с експертиза - 217 000 евро.
От прокуратурата уточняват, че досега е платена около 90% от стойността на сделката и са получени 12 вагона. Те са произведени между 1967-1973 г. и после са рециклирани през 1997-2000 година. Голяма част от вагоните са получени и приети без пълна техническа документация, а цената им е била универсална,
без оглед на конкретното им техническо състояние.

Доставените 12 вагона не са били отново рециклирани, а са минали само през козметичен ремонт. Това е станало във Вагоноремонтния завод в град Септември, като стойността му е около 30 000 лв. Освен това техническата документация показва, че вагоните не съответстват на Българския държавен стандарт и че са опасни за експлоатация.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени