Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Кушлев: Ще отнемаме незаконно имущество и без влязла в сила присъда

Проф. Стоян Кушлев
Снимка: БГНЕС

Няма да е необходима осъдителна присъда за определено престъпление, за да се стигне до отнемане на незаконно придобито имущество. Това е записано в изцяло новия законопроект, който министерството на правосъдието предлага, обясни в предаването "Нещо повече" председателят на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество проф. Стоян Кушлев.

Проектът предвижда за незаконно да се приема всяко имущество над 60 хиляди лева, чийто произход не може да бъде обяснен. Росен Кожухаров от работната група по проекта каза за "Хоризонт", че промените ще бъдат "много сериозни и тежки, но не чак революционни", защото са очаквани от обществото.

Проф. Стоян Кушлев нарече варианта на промените "радикален". Той посочи сред недостатъците на сегашния режим дългата съдебна процедура за отнемане на имуществото. Кушлев посочи, че от заведените от комисията 169 съдебни дела, за три години и половина окончателно решени са само 4, но допълни, че "всички уловки и възможности да се протака си остават като опасност".  

Новите текстове предвиждат да бъдат изследвани и 3-ти лица, подчерта Росен Кожухаров от министерството на правосъдието. Законът прави от тях първи лица и производството може да се насочи направо срещу тях, те стават самостоятелен обект на проверка, подчерта експертът.

Производствата по новите правила ще могат да се образуват както по сигнали на граждани и юридически лица, така и на партии, по медийни публикации и самосезиране на комисията. Ще се търси и връзка със закона за конфликт на интереси.

Предложенията за промени означават нов финансов и кадрови ресурс на комисията "Кушлев", прогнозира нейният председател. Според него обемът на производствата ще се увеличи няколко пъти.  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна