Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва масова имунизация срещу новия грипен вирус в Турция

В началото на идната седмица в Турция започва масова имунизация срещу грипния вирус A/H1N1/. В страната се твърди, че има около 3 хиляди души, заболели от "свински" грип. Според източници от Висшия медицински съвет болните са поне 10 пъти повече или около 30 хиляди души.

40 досега са починали от пандемията, но цифрите всеки момент може да се променят, защото в Истанбул 9 души  болни са в критично състояние, заяви валията на града Муаммер Гюлер.

Засега не е обявена национална грипна ваканция, но в много области на страната стотици училища са затворени. В Истанбул почти половината от учениците не посещават училище. В турската армия бе обявена тревога. Във военната болница Гата се лекуват болни от грип, но броят им се държи в строга тайна.

От 16 ноември започва масова имунизация срещу вируса на децата под 5 години.А също и на рисковите групи. За учениците още не е ясно как ще се процедира, защото много родители не са съгласни децата им да бъдат имунизирани.

Турският министър на здравеопазването Реджеп Акдаг обяви, че ще бъдат мобилизирани всички сили за борба с пандемията. "Предстоящите 3-4 месеца са много критични, в цялата страна ще мобилизираме всички сили. Правим всичко възможно щото да прескочим болестта с най-малко загуби," изтъкна Акдаг.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна