Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да разчита само на хранилището в Чирен при нова газова криза

Всички възможни количества газ, които хранилището в Чирен може да поеме, са осигурени, увери в предаването "Събота 150" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Той обаче уточни, че капацитетът е такъв, че може да осигурява самостоятелно гориво само за пролетно-летния сезон.

"Tака, ние затова разчитаме не само на Чирен. Разбира се, основно ще разчитаме на Чирен, но от март месец "благодарение" на кризата, която се получи през януари, ние сме в постоянен контакт с двамата ни основни партньори на юг от нас – "Депа" в Гърция и "Боташ" в Турция, и имаме практически с едните подписано стендбай споразумение да обърнем потока на газа от Гърция към България, което ще донесе още около 2 млн.-2,5 млн. кубически метра природен газ на ден, и се надяваме, че същото може да бъде направено и с турската страна. Ако това нещо се случи при едно ново прекъсване на доставките, може би на 80, на 90, а, дай Боже, при добри обстоятелства, на 100% ще гарантираме доставките", заяви Гогов. 

В този момент в България може да става дума само за прогноза за повишаване на цената на газа, каза още за "Събота 150" Димитър Гогов. Той очерта факторите, от които се определя промяната към повишение или намаление.

"Прогноза за това как цената би следвало да се измени след около 45 дни. Тази прогноза е предназначена именно за потребителите, да могат и те да направят своите планове. Но реално, какво ще се случи, ще знаем на 11 декември, когато официално поднесем нашето заявление към държавната комисия", допълни Гогов.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени