Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност

Рекордно ниска избирателна активност на частничния местен вот за София и Враца отчитат от Централната комисия за местни избори. Говорителят Александър Александров каза, че изборният процес в шестте населени места, които избират кметове, е започнал нормално. Той призова хората да излязат и да гласуват.

Грипната епидемия, обявена в страната не е попречила по мнение на централната комисия на организацията и провеждането на частичния местен вот, каза още Александър Александров.

Председателят на общинската избирателна комисия в София Диана Зулчева съобщи данните за активността по райони към 10 часа.
Диана Зулчева: Най-висока все пак е на първо място в Панчарево, където е 3, 97. Тази, все пак, малко по-висока активност се обяснява, може би и от обстоятелството, че там се избира и кмет на района днес, освен столичен кмет. Втора по активност е Нови Искър, където избирателната активност е 3, 92 и трета по активност е Банкя – 3, 64. Най-ниска избирателна активност е в „Искър”, където е 1, 61 процента, „Красна поляна” с 1, 86 процента и „Сердика” с 1, 91 процента.

Ако сравняваме тази избирателна активност, тя е над 3 пъти по-ниска от онази, която беше на предишните редовни кметски избори на първия тур.
към ЦИК, а за последната се събира допълнителна информация.

В община Правец до момента няма данни за нарушения на изборите за кмет. Състезават се двама кандидати. Право на глас имат около 6500 души, 3700 от които живеят в град Правец, а останалите - в 10-те околните села. Към 10 часа най-активно гласуване беше отчетено в село Правешка Лъкавица - над 32 процента, а най-слаба активност регистрира град Правец - 7 на сто. 

Три жалби са подадени в общинската избирателна комисия във Враца. Активността в общината до момента е над 5.3 процента. В една от жалбите е посочено, че семейство участва в една и съща избирателна комисия, поради което след консултация в ЦИКМИ съпрузите бяха разделени в различни секции. Според другия сигнал, на застъпниците беше забранено да носят баджове с имената на кандидат-кметовете. По третата жалба предстои общинската избирателна комисия да се произнесе.

Два пъти по-малко врачани са гласували днес спрямо редовните избори преди две години. Гласуването минава и под знака на грипната епидемия. Вчера заради заболяване са сменени 60 души от избирателните комисии, а днес за останалите край урните са осигурени маски.


Сигнал за неправилно сгънати бюлетини е постъпил в общинската избирателна комисия в Разлог. В сигнала се посочва още, че членовете на секционните избирателни комисии не са спазили инструктажа да предупреждават гласоподавателите да сгъват на четири бюлетините, за да остане скрит вота им . Към 11.30 часа в община Разлог са гласували близо 16 процента от избирателите.

В плевенското село Беглеж - там активността до момента е 35 на сто. Пред избирателната секция дори се образува опашка от чакащи да гласуват. В общинската избирателна комисия е постъпил сигнал от 3-ма жители на селото, които пребивават временно и не са допуснати да гласуват. Председателят на комисията Маргарита Лазарова обясни, че те не са подали декларация в определения срок, поради което не са вписани в избирателните списъци и нямат право да гласуват.

 

Партньор на БНР на тези избори е социологическата агенция МБМД.
Мира Радева: Нека да кажа, че нашите данни се събират малко по-бързо, отколкото тези на ЦИК, поради което, естествено и при нас процента на активност е по-висок, отколкото отчитания от комисията. При нас към 11 часа вече са гласували 5,67 процента от всички избиратели на столицата. Ако се запази този темп, най-вероятно активността ще бъде между 25 и 30 процента към края на деня или можем да очакваме около и над 300 хиляди избиратели. Нека да кажа също така, че много интересни са резултатите от общо 18-те кандидата. В секциите, които ние наблюдаваме, а те са около 200, 11 кандидата получават гласове, т. е., може да се окаже, че част от кандидатите нямат въобще подадени гласове. Говорим само за София. Почти хармонично разпределение по отношение на пола. Но, интересно е, че до момента гласувалите, над 50 процента са хора на възраст над 60 години. Т. е., най-активно си остава, наистина, по-възрастното население. Интересно е също така, че става дума за много високо образовано население, което гласува. 56 процента са с висше и полувисше образование. В същото време искам да отбележа, че през последния час, между 10 и 11 часа се е засилил делът на гласуващите от най-младата възрастова група – между 18 и 29 години. Преди те са били 7,5, сега почти достигат 10 на сто. Още нещо интересно е във връзка с политическата мобилизация. Много активно участват в изборния процес „Атака”, Коалиция за България, ГЕРБ и Синята коалиция.

На 5 юли тази година, на парламентарния вот, за цялата столица са гласували около 58 процента от всички избиратели. Сега очакваме това да се приближи до 30, а е възможно и да остане около 25, т. е., между 25 и 30 процента или наполовина спрямо активността от 5 юли т. г.

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени