Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБМД: Ниска е избирателната активност

Ниска избирателна активност отчитат от МБМД, съобщи за "Хоризонт" Мира Радева от агенцията. До 9 ч. в столицата са гласували 1.4 на сто от имащите право на глас. На тази база може да се очаква избирателна активност от около 20 на сто, макар че тя се засилва в късните следобедни часове.

18 900 са имащите право на глас на днешните частични избори за кмет на Разлог. Петима са кандидатите за кметския пост. 27-те изборни секции са отворени. В общината има засилено полицейско присъствие, осигурен е и транспорт до избирателните секции за инвалидите. До 10 часа в общинската избирателна комисия няма постъпили сигнали за нарушения на изборния процес.

Близо 4 на сто от избирателите в Панчарево вече са гласували. Там малко над 20 хиляди избиратели по списък днес ще могат да упражнят своя вот, както за кмет на столицата, така и за кмет на района. Ще гласуват в 29 избирателни секции на територията на 10-те кметства в района. Жителите на район „Панчарево” винаги са били много активни на избори, казват от общината. До момента най-много гласували има в по-големите секции в Бистрица и Панчарево, тъй като е неделя и часът е още ранен, от секционните комисии очакват жителите на района да бъдат по-активни в гласуването около обяд.

© Снимка: БГНЕС

Георги Първанов даде своя глас в 28-мо училище "Алеко Константинов" в София

Президентът Георги Първанов даде своя глас в днешните избори за кмет на столицата в избирателната секция на 28-мо училище "Алеко Константинов". „Гласувах за чиста и подредена столица, с уреден транспорт, благоустроена и уютна”, каза президентът Георги Първанов. За всички избори е необходима висока активност. Все още, обаче, е твърде рано да кажем дали тя е такава, каза още президентът. Тази кампания не е заредена с емоцията на парламентарните избори. Нямаше го този сблъсък, посочи още президентът, след като гласува. Вярвам, обаче, че вотът ще бъде достатъчно активен, за да отразява автентичните изборни нагласи на софиянци.

На хората, които още не са гласували, или се чудят дали да гласуват, президентът каза, негласуването не е избор в полза на нещо друго и различно. Винаги е по-добре, макар и с колебание да дадеш своя глас, защото тогава имаш основание да претендираш за една или друга политика.

Президентът Георги Първанов каза, че няма да коментира казаното вчера от Бойко Борисов, че се стреми да прави партия. Това иначе се приказва от 2002 година, каза Георги Първанов.

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна