Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Желева: Прокуратурата е показала добри резултати за последните сто дни

Четири разследвания срещу бивши министри ще отчете по време на срещите си във Вашингтон министърът на външните работи Румяна Желева. Днес тя се срещна с главния прокурор Борис Велчев, за да научи повече за водените дела за корупция и срещу представители на организираната престъпност.

Единственото име, което цитира Румяна Желева, даже, всъщност, не име, а по-скоро позиция, беше на бивш земеделски министър, визирайки очевидно Валери Цветанов. Ако към него добавим и бившия премиер Сергей Станишев и бившия социален министър Емилия Масларова, чиито имунитети поиска главният прокурор, за да започне разследване срещу тях, бройката достига до три. Най-вероятно четвъртият бивш управляващ, който ще отчетем във Вашингтон, е бившият министър на отбраната Николай Цонев, който, както се знае, е с обвинение за престъпление, извършено от него през 2001 година. Тези имена, обаче, не бяха официално оповестени от никого.

Желева обясни, че тези разследвания са доказателства за конкретно свършена от прокуратурата работа през първите 100 дни от работата на кабинета и обясни, че досега това не е можело да се случи, тъй като резултатите предполагали свобода, а и наличие на политическа воля и добро взаимодействие между институциите, все неща, които до сега липсвали. Тя обеща да отчете само постигнатото, а не да обещава присъди и допълни, че има с какво да се похвалим и в противодействието на организираната престъпност, анонсирайки дела срещу някои организирани престъпни групи, които, обаче, отново не конкретизира.

Борис Велчев не коментира срещата.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна