Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: Делегираните бюджети в болниците ще превърнат лекарите в чиновници

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: BGNES

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването делегираните бюджети в здравната сфера са "чиста проба социализъм, а този подход връща финансирането на болниците във времето преди 1989г." В предаването "Преди всички" Кацаров припомни, че бюджетно финансиране в България имаше преди 1989г. и то продължи до 1998г., когато се въведе здравното осигуряване. Тогава на болниците и на лекарите започна да се плаща за извършена дейност от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. "Сега се връщаме там, където бяхме-да плащаме на структури. Болниците се превръщат в бюджетни предприятия, а лекарите - в чиновници, защото им се плаща, както се плаща на администрацията. Като им плащаш както плащаш на администрацията, ще те лекуват като чиновници  и не трябва да им се сърдиш", каза Кацаров.
Според Кацаров премахването на конкуренцията ще има като резултат влошаване на услугите, а намалените пари означават намаляване на достъпа до медицински услуги не само в болничната помощ. Другият ефект, според него ще бъде увеличаването на корупцията.
Другото нещо, което според Кацаров е неприемливо в бюджета на НЗОК за 2010г. е че, че 830 млн. от парите, събрани от здравни вноски ще се прехвърлят в резерва на НЗОК. "За мен са спорни основанията да се прави такъв излишък. "Защо взимате 830млн. и ги затваряте в банката? Оставете тези пари на хората!", каза Кацаров.
Той каза още, че бюджетът за здравеопазване, който се предлага за 2010г. е същият като миналогодишния като логика и философия, но с намаление на средствата.

(Л.Ц.)

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна