Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите в България празнуват Курбан байрам

Днес е първият ден от големия мюсюлмански празник Курбан байрам. В някои региони в страната байрамските молитвени служби бяха съпроводени с протестни декларации на мюфтийствата срещу отказа на Софийския градски съд да впише решенията на провелата се в края на октомври извънредна национална мюсюлманска конференция. С такава декларация преди дни излезе и мюфтийството в Разград.

Районният мюфтия на Разград Мехмед Аля обяви, че с декларацията на мюфтийството срещу отказа да бъдат признати решенията от извънредната мюсюлманска конференция ще бъдат запознати всички вярващи, присъствали на празничните молитвени служби в джамиите в региона, с които днес се поставя началото на четиридневния празник Курбан байрам.

Въпреки напрежението около легитимността на националното управление на духовната мюсюлманска общност у нас, Курбан байрам започна с празнични служби във всички джамии в региона, както повелява традицията. В Разград джамията "Ахмед бей" се оказа тясна да побере всички вярващи, дошли на сутрешната молитва. Десетки мюсюлмани се молиха на килимчета пред вратите на храма.

В разградското село Раковски молитвената служба води най-възрастният имам в региона - 86-годишният бивш учител по математика и физика Али Юсуф, който разказа за традицииите на празника.

"Първо в джамията говорим на различни теми по исляма. След това колим курбани. Разделяме ги на три части. Едната част раздаваме за приятелите, другата за семейството и третата част за бедните", обясни Юсуф.

Курбан байрам продължава четири дни.

По публикацията работи: Марина Бенова - кор. на БНР в Разград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна