Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Съботинов: Институти, получили ниска еврооценка, ще бъдат закрити

Академик Никола Съботинов, председател на БАН
Снимка: БГНЕС

Всички институти на БАН ще бъдат оценени по няколко основни критерии: качество на изследванията, продуктивност, полезност на институтите за обществото и икономиката, преспективност. Това обясни пред "Хоризонт" председателят на академията Никола Съботинов в навечерието на представянето на мониторинговия доклад от продължилото близо година европейско оценяване на БАН. Около 40 експерти от различни университети и научни организации в Европа са участвали в оценяването на научните изследвания, провеждани в Българската академия на науките.

Някои от критериите работят с петстепенна скала - от a до d, обясни академик Съботинов. "Тези институти, които получат оценка "d", безспорно и явно нямат бъдеще за своето развитие и ще бъдат закрити", обясни академик Съботинов. Това ще се случи и с институти, събрали повече оценки "c", допълни той. Така външната оценка и информация ще се ползва при предстоящите реформи в академията, каза още Никола Съботинов.

Паралелно с периода на запознаване с еврооценките, който ще продължи до средата на януари, БАН ще предложи и схема за реорганизация на научните звена, като се опита да съхрани научния потенциал на академията.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна