Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Лисабонският договор поставя нови условия пред сигурността и отбраната

Лисабонският договор поставя нови въпроси пред сигурността и отбраната. Това каза министърът на отбраната Николай Младенов, който участва във форум, посветен на 10-тата годишнина от поканата на България за членство в ЕС.

С договора, който ще бъде официално приет утре, се поставят въпроси на солидарността между държавите и това, дали ще се дублират ангажиментите и функциите, поети към НАТО. Министърът на отбраната изтъкна, че пред ЕС стои въпросът за това, ще бъдат ли изградени общи въоръжени сили, както и дали ще бъде създаден общ пазар на отбранителната индустрия. Страните-членки на ЕС трябва да решат също така има ли място за обща европейска отбранителна система и дали трябва да се поставят акценти върху хуманитарните мисии в конфликтните зони.

По думите на Николай Младенов с влизането ни в Шенген и Еврозоната е имало забавяне, каквото не трябва да се случи с поставяните от Лисабонския договор нови теми. Министърът на отбраната характеризира изминалия 10-годишен период като „война за България на два фронта – преходът към свободна пазарна икономика и ангажиментите като страна-партньор и по-късно член на ЕС”. Той определи този период като „най-интензивния в най-новата българска история”.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна