Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карла Бруни-Саркози призова да не "свикваме" с проблема на СПИН

Съпругата на френския президент Карла Бруни-Саркози, която е посланик на Световния фонд за борба със СПИН, призова хората да не се "успокояват" от статистическите данни, според които броят на заразените с вируса на ХИВ намалява.

"Опасността се крие в това да не свикнем с проблема на вируса на ХИВ. И да си мислим, че щом вече има лекарства, няма нужда да сме толкова предпазливи. Това се отнася най-вече за младите хора.", подчерта Бруни-Саркози.

Първата дама на Франция призова за повече усилия, за да се спре предаването на вируса от майка на дете. В Европа и Северна Америка предаването на вируса по този начин е практически елиминирано, отбелязва Карла Бруни-Саркози. През 2008 г., 45 процента от бременните серопозитивни жени са се възползвали от лечение, позволяващо да не се допусне новороденото да бъде заразено. Благодарение на програмите на Световния фонд те може за малко повече от година да станат 60 на сто. Така ще може да се предприеме и финално усилие за лечение на всички жени-носителки на ХИВ до 2015 г., посочва първата дама на Франция.

По публикацията работиха: ББС, Лилия Димитрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна