Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянка Ананиева: Няма промяна в нагласите за донорство

Снимка: Архив

Няма промяна в нагласите за донорство - това мнение застъпи в предаването "Хоризонт до обед" Стоянка Ананиева, председател на Българския съюз на трансплантираните, който обединява бъбречно, сърдечно и чернодбробно трансплантирани пациенти у нас. Изпълнителната агенция по трансплантации започва национална кампания за насърчаване на донорството. Основният проблем според Стоянка Ананиева е липсата на информация и кампанията ще заложи на информирането на хората какво се случва, ако решат да дарят органи.

Относно бума на обяви за продажба на органи в интернет, Ананиева отбеляза, че "хората, ударени от кризата, изнемогват и това ги принуждава да вършат безумни неща". Тя призова пусналите подобни обяви да се откажат от желанието си да продадат свой орган, защото може от продавачи да се озоват в положението на нуждаещи се от трансплантация след време.

Трансплантологията в България трябва да се доусъвършенства, да се вложат малко повече средства за бази, оборудване и обучение, защото човек се чувства най-добре у дома си, така Стоянка Ананиева отговори на въпроса дали организацията им е търсена за контакти за трансплантации зад граница.  

През 2009 г. починаха две деца, които не можаха да дочакат трансплантацията си заради липса на пари, съобщи Ананиева, коментирайки скандалите с Фонда за лечение на деца - забавените процедури и неусвоените средства.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна