Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС гласува на второ четене рамката на Бюджет 2010

След четири часа дебати, депутатите приеха на второ четене рамката на Бюджет 2010. В нея са заложени малко над 17 милиарда лева приходи, като 15 милиарда от тях се планира да бъдат от данъци.

Почти 8 милиарда лева са заложените разходи за догодина. Предвидената вноска в общия бюджет на ЕС е почти 780 милиона лева.

В резултат на по-късното проявление на негативните ефекти от кризата в България, прогнозите за развитието на националната икономика през следващата година са за икономически спад от 2% в реално изражение, предвижда приетият текст. Със 70 милиона лева се завишават очакваните приходи от корпоративния данък за следващата година заради завишението на данъка за хазарта с 15%.

ДПС предложи да се повишат приходите в бюджета с 500 милиона лева, които да се насочат към земеделските стопани. Според тях излишъкът в бюджета ще надхвърли един милиард лева.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров репликира: "Това е възможно най-грешната политика в условията на криза. И ако в момента ни повишават кредитния рейтинг, това е основно, защото или има такава перспектива, това е основно, защото България в момента има нисък дефицит сравнимо с европейските страни." Димитров призова управляващите да не слушат БСП и ДПС по отношение на бюджета, тъй като това било опасно за България.

Опозицията има най-малко право да говори как се прави бюджет, те явно не знаят как става това, каза министърът на финансите Симеон Дянков и показа бюджета на предишното правителство. "Те някак си са изчислили приходи със 7,5 милиарда повече, отколкото са приходите - 7,5 милиарда. Г-н Орешарски толкова го е срам, че дори не е в залата в момента", репликира Симеон Дянков.

Всеки ден министър-председателят открива нови обекти, които са финансирани със средства от предишното правителство, каза пък Сергей Станишев.
"След толкова много месеци, в които се говореше за това, как на всяка цена ще бъде балансиран бюджетът – не е балансиран. Това трябва да бъде ясно на народните представители", бяха думите на Станишев.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна