Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руско-българските енергийни проекти-за и против

Площадката на АЕЦ "Белене"
Снимка: BGNES

Явор Куюмджиев, бивш зам.министър в кабинета "Станишев": Управляващите да уточнят защо мислят, че "Бургас-Александруполис" е неизгоден

"Всеки договор подлежи на преразглеждане, но въпросът е в нещо друго- когато се казва, че нещо е неизгодно би трябвало да се конкретизира точно с какво е неизгодно и точно къде е грешката". Това заяви в предаването "12+3" бившият зам.министър на икономиката Явор Куюмджиев по повод руско-българските енергийни проекти. Той каза, че за управляващите е типично да говорят без примери и просто хвърлят бомби в общественото пространство без да дават доказателства за твърденията си. По повод договора за петролопровода "Бургас-Александруполис" Куюмджиев каза, че правителството на България винаги може да го прекрати и това само по себе си е  оттегляне. Въпросът, според икономиста е, че изгодата или неизгодата от тези проекти не могат по никакъв начин да бъдат разглеждани поотделно.
По повод екологичните аргументи в спора за изграждането на "Бургас-Александруполис" Явор Куюмджиев уточни, че има два начина за разтоварване на танкерите с петрол на бургаското пристанище- единият е с т.нар буйове вътре в морето. Според Куюмджиев това е технология, която се използва от десетки години  по цял свят и до момента няма нито един разлив. "Да не забравяме, че дори и в момента в Бургаския залив влизат 10 млн. тона нефт, без никакви проблеми за летуващите и бизнеса там". Вторият вариант-чрез терминал в Бургаското езеро също би трябвало да бъде приоритет. "Нашата ясна цел и визия беше наистина България да се превърне в енергиен център на Балканите и в цяла Европа. Всички възможни газопроводи, петролопроводи искахме да минат през България като гаранция за енергийната сигурност. Единственото, което можем да направим е да транспортираме тези суровини и да държим контрол върху техните потоци", каза бившият зам.министър. Куюмджиев допълни още, че Бургас-Александруполис не е проект измислен от България, Турция, Гърция или Русия, а е план на "Бритиш петролиум" изработен през втората половина на 80-те години като най-късото, най-евтиното и най-изгодното трасе за транспортиране на средноазиатски нефт към световните пазари. Според Куюмджиев е несериозно да се говори, че транзитна такса от 35 млн. евро е малко в този момент на криза. "Трябва да бъде ясно, че средноазиатският нефт ще си намери пътя към световните пазари. Там са едни от най-големите доказани резерви на нефт. Като не мине тази тръба през България, ще мине през Турция и Турция ще прибира 35 или 50 млн. долара." каза Куюмджиев
На въпроса дали в момента България може да договори по-добри условия от тези, които вече са договорени, Куюмджиев каза, че всичко може да бъде направено, когато има добра воля.

 

Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: България да предоговори всички параметри на съвместните енергийни проекти

Според депутата от Синята коалиция Иван Иванов България трябва да предоговори своето участие в българо-руските енергийни проекти. "За никого не е тайна и това правителство заяви съвсем ясно, че условията, които са били договорени от предишното правителство не са защитили интересите на България", каза Иванов. Според него 35 млн. евро годишна такса е половината от дневния разход на републиканския ни бюджет, т.е. сумата е нищожна. Според Иванов ако България иска този проект да бъде енергиен, България трябва да договори част от петрола, който идва по петролопровода да бъде оставян в страната на преференциални цени и да бъде преработван. Според Иванов, освен това, е необходимо основна поправка на проекта, защото избраната технология на сваляне с буйове съдържа много голям риск от разливи. Народният представител допълни, че е много важна ролята на министерството на околната среда и водите /МОСВ/, които трябва да издадат екологични разрешителни, защото тръбата трябва да премине през Странджанския регион. "От двете страни на тръбата трябва да има по 100 м. гола сеч, за да се предпази съоръжението при евентуален горски пожар", каза Иванов. Той повтори, че според него е необходимо основно предоговаряне на всичките финансови, икономически и технически параметри.

Иванов каза още, че АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран при няколко ясни условия- първо трябва да се изчисли дали страната и регионът ще имат нужда от тези количества електроенергия след 7-8 години. Второто условие, според Иванов, е финансирането на проекта да бъде частно и държавата да няма ангажимент към осигуряването на държавни гаранции. На трето място, според депутата е важно страната да не бъде обвързана с договор за дългосрочно изкупуване на електроенергия, което би било риск заради неизвестността за цената на тока през следващото десетилетие.
Относно идеята за построяване на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" Иванов каза, че това е реалистична идея. "Тя е конкурентна на идеята за АЕЦ "Белене". АЕЦ "Козлодуй" има терен, който е оценен за въздействието върху околната среда и освен това има изградена инфраструктура като електропроводи и съоръжения, както и много голям потенциал от висококвалифицирани специалисти." "Ако има частни инвеститори нека подготвят проект", каза депутатът от "Синята коалиция"

 

Л.Ц.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна