Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемането на затворник от Гуантанамо - хуманитарен проблем

Американската военна база в Гуантанамо - място, което се прочу с жестокостите спрямо неосъдени военнопленнци, вече няма да съществува. Поне не във вида, в който това беше досега. Само че затворените там хора от различни раси и националности трябва да бъдат приети на други места. Американските ни съюзници са пожелали България да приеме един от затворените там. А решението - то трябва да бъде взето от парламента. Премиерът Бойко Борисов вече изказа своето положително становище, но процедурата предстои. Затова и "Преди всички" се обърна по този повод към трима събеседници.

Таня Милушева разговаря за предстоящото решение с Живко Тодоров - депутат от ГЕРБ и заместник-председател на комисията по външната политика и отбраната. Според него затворникът ще бъде само един, а решението ще бъде внесено и разгледано в парламентарната зала още преди ваканцията на Парламента за коледните празници. 

Според бившия външен министър Соломон Паси проблемът е повече хуманитарен, отколкото политически. Той припомня, че решението на президента Обама за закриването на този нелегален затвор е в голяма степен повлияно от Европейския съюз и логично е да получи съдействието ни за решаването на проблема.

Мимоза Димитрова е директор на Център за подпомагане на хора, преживели изтезание. Тя поставя проблема на принципна основа - дали всички средства, включително и насилието са позволени спрямо този, който е заподозрян в тероризъм. Тя потвърждава хуманитарния характер на проблема и напомня, че вероятно става дума за част от неосъдените затворници, които търсят убежище в трета страна, а ЕС е с една от най-високите степени на спазване на човешките права.

211 души са затворници в момента в американската военна база в Гуантанамо. Голяма част от тях ще бъдат съдени в Съединените щати, тъй като срещу тях са събрани достатъчно доказателства за подривна или терористична дейност. Останалите трябва да получат защита според международните закони за военноплениците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна