Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата се изправи срещу "Наглите"

25 са задържаните при специализираната полицейска акция под кодовото име "Наглите"
Снимка: Пресцентър на МВР

Около 25 лица, подозирани, че са част от група за отвличания са задържани по домовете им в София, Монтана и Велико Търново в 6 часа тази сутрин. Операцията под кодовото име "Наглите" продължава. На много места в столицата през нощта е имало засилено полицейско присъствие.

 

Продължават да се извършват претърсвания и обиски на адреси, на които се смята, че има свързани лица, които са участвали в отвличанията. Това каза в предаването "Преди всички" зам.-главният прокурор Бойко Найденов по повод проведената през нощта специализирана полицейска операция под кодовото наименование "Наглите". Според Найденов има категорични доказателства за участието на групата в няколко конкретни отвличания. Той допълни, че според разследващите сред задържаните е и "мозъкът" на групата за отвличания. "Имаме добрата организация оттук нататък да съберем достатъчно доказателства за повдигане на обвинение и внасяне на делото в съда", каза Найденов.

Не бих искал да конкретизирам за кои отвличания става въпрос, тъй като това ще се доказва в съда, каза в "Хоризонт" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. При тази операция обаче се е видяло, че съвместните екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата са дали резултати. Затворен е бил кръгът на лицата, които са участвали в тези екипи, уточни още Цветанов. "В рамките на два месеца и половина до днес можем да отчетем, че извършихме една добре организирана специализирана полицейска операция", допълни вицепремиерът. "Но мога да ви уверя, че тези, които са основни в организирането на тази дейност са изключително арогантни, нагли, с богати криминални досиета. Някои от тях са лежали в затвора за грабежи, за опити за убийство, а за добро поведение единият е бил освободен предсрочно", каза министърът на вътрешните работи. Цветанов допълни: "Надявам се, че след тази работа, която свършиха колегите, съвместно с прокуратурата ще имаме вече осъдени лица по отвличанията, които тормозят обществото в рамките на две години. Арестувани са по домовете им сутринта в 6 часа. "
Според вътрешния министър някои от групата се занимават и с друга престъпна дейност.
Цветанов уточни, че операцията не е показна, само, за да се демонстрира поведение, а по нея се е работило сериозно в последните месеци и "Въпросът е да имаме безспорни доказателства, за да могат тези лица, които са основните и водещи в ръководенето на тази престъпна организация да получат осъдителни присъди."
В операцията са участвали много екипи и е имало концентрация и засилено полицейско присъствие през нощта в някои райони на столицата. В момента операцията продължава срещу автокрадците в София.

"Надявам се, че бързият процес срещу тази група ще допринесе за тези, които смятат или мислят да се занимават с такава дейност да не го правят никога през живота си" , каза още вицепремиерът.  

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени