Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главната новогодишна елха на Русия днес ще бъде поставена в Москва

Главната новогодишна елха на Русия днес ще бъде поставена на Катедралния площад в Москва. Тя беше отсечена в петък в околностите на град Можайск и днес тържествено премина през портите на Кремъл.

Новогодишната елха, която ще краси центъра на Кремъл, се подбира месеци преди празниците. Тази година тя е висока 28 метра и е на около 100 години. Дървото беше отрязано преди няколко дни край Можайск, град на стотина км западно от Москва, и докарано в столицата с тържествен кортеж, като шофьорите на специалния товарен автомобил с номер 2010 бяха облечени като Дядо Мразовци.

Днес елхата ще бъде издигната от два специални крана и ще бъде поставена в специална бетонна чаша, така че да издържа на силни ветрове. Празничното дърво ще бъде украсено с над 2000 играчки - червени панделки, разноцветни топки и сребърни камбанки. Гирляндите с цветовете на руския флаг са дълги повече от километър, а тяхната безопасност беше проверена от сътрудници на Федералната служба за сигурност.

Елхата ще остане на Съборния площад в Кремъл до старата нова година, която тук отбелязват на 14 януари. В Москва по традиция на всеки площад грее празнична новогодишна елха, но тази в Кремъл е единственото истинско дърво. Днес заработиха и базарите на открито, където се предлагат предимно живи елхи. Тази година те са 350 или с 90 повече от миналата година.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна