Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метин Казак и Станислав Станилов в спор за новините на турски език

Новините на турски език трябва да бъдат премахнати с или без референдум, тази позиция защити в предаването "Неделя 150" депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов. Дори не става дума за българските турци, а за тяхната националистическа партия, допълни Станилов.

Евродепутатът от ДПС Метин Казак от своя страна обясни, че зачитането на правата на малцинствата е достижение на само на българския преход, но и на ЕС. Той припомни, че е имало политически консенсус по изпълнението на конвенцията за защита на националните малцинства и конкретно за новините на турски език.

Никога не сме смятали, че трябва да се ограничават предавания на езици, различни от официалния български език, но в медии извън БНТ и БНР, каза още депутатът от "Атака" Станислав Станилов.  Трябва да има програми и на езиците на другите малцинствени общности, по това няма спор, съгласи се Метин Казак.

Станилов подчерта още, че ДПС трябва да защитава и останалите малцинства в правото им да настояват за такива предавания, а не само да се занимава с новините на турски. С конвенцията се злоупотребява, новините на турски език не са културна програма, нито програма, отбелязана в конвенцията, е мнението на проф. Станилов. България споделя ценностите на ЕС, бе позицията на Метин Казак.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна