Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия отбелязват 130 години от рождението на Сталин

130-та годишнина от рождението на Сталин отбелязват днес руските комунисти, които са втората по влияние партия в страната. Въпреки репресиите на сталинския режим, личността на вожда на народите и ролята му в историята днес се възприемат в Русия по-скоро положително. С научни конференции, тържествени събрания и митинги руските комунисти празнуват днес 130-ия рожден ден на Сталин, който за тях продължава да е символ на индустриализацията и победата над фашизма.

В самото руско общество днес мненията за генералисимуса и неговия репресивен режим продължават да са противоречиви, като преобладават положителните нагласи за историческата му роля. Съотношението е 37 към 27 процента в полза на тези, които одобряват епохата на Сталин, показват данни от социологическо допитване. За едни диктаторът е жесток и безчовечен тиранин, виновен за смъртта на милиони хора, а за други той е мъдър вожд, превърнал Съветския съюз в могъща държава и довел до победен край войната с фашизма.

Мнозина изразяват и мнение, че в онези времена на жестока класова борба и външни заплахи, страната е могла да бъде управлявана само с твърда ръка. В същото време броят на хората, които смятат, че днешна Русия се нуждае от политик като Сталин постоянно намалява. Докато през 2005-та те са били 42 %, то сега са едва 29 на сто.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна