Как да приготвите вкусен коледен сладкиш или по-точно...Коледен Наполеон!
За медния блат:
2 ч.ч. брашно
3 с.л. свинска мас или олио
1 ч.л. сода за хляб
4 с.л. мед
1 яйце
4-5 с.л. прясно мляко
щипка канела
Тестото се меси до получаване на меко тесто. Разточва се на кора, дебела половин сантиметър и се пече във фурната на 180 градуса, до зачервяване на блата.
Крем:
1 л. прясно мляко
8 с.л. брашно
8 с.л. захар
2 ванилии
2 с.л. масло
200 гр. смлени орехи
Приготвя се класически яйчен крем. След като изстине към него се добавят смлените орехи. С този крем се намазват медните блатове. Така приготвения сладкиш се оставя да престои около ден на хладно място, за да стегне крема. След това се залива с глазура! Ето как може да приготвите глазурата:
Глазура:
4 с.л. прясно мляко
100 гр. захар
100 гр. масло
1 с.л. какао
Всичко се загрява до разтопяване на маслото и захарта. Сваля се от огъня и се оставя леко да се сгъсти. С глазурата се поливат платките и се оставя да се втвърди. След това се реже на квадрати или ромбоиди, като на всяко парче се слагат по няколко сребърни или златни топченца, или ветрило от бял шоколад!