Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От една година САЩ се борят срещу "Ал Кайда" в Йемен

От една година САЩ са отворили таен трети фронт срещу терористичната мрежа "Ал Кайда" в Йемен и са изпратили там специални сили, които да обучават йеменските военни. Това съобщава вестник "Ню Йорк Таймс" като се позовава на бивш високопоставен представите на ЦРУ, чието име не се съобщава.

Изданието съобщава, че преди една година американската разузнавателна служба е изпратила в Йемен редица агенти от сухопътните части, специализирани в борбата срещу тероризма. Едновременно с това командоси, изпълняващи тайни операции, започнали да обучават членове на йеменските сили за сигурност в антитерористични техники.

Пентагонът ще похарчи над 70 милиона долара през следващите 18 месеца и екипи на специалните сили ще обучават и екипират йеменската армия, силите на министерството на вътрешните работи и граничните стражи. Така американската военна помощ за тази страна ще се увеличи повече от два пъти спрямо предишните години, посочва изданието.

23-годишният нигериец, който в петък опита да взриви самолет над Детройт, заяви, че е бил обучаван от "Ал Кайда" в Йемен. След като дълго време отдава приоритет на диалога и политиката на протегната ръка към движението на Осама бин Ладен, чийто род е от Йемен, правителството в Саана неотдавна започна с помощта на САЩ серия от кървави офанзиви срещу бази на "Ал Кайда".

По публикацията работиха: АФП, БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени