Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът между Русия и Беларус за петролните доставки няма да се отрази на транзита за Европа

Спорът между Русия и Беларус за петролните доставки няма да се отрази на транзита за Европа, заявиха днес енергийни експерти в двете столици. Москва и Минск все още не могат да се споразумеят за петролните доставки през тази година, като Русия заплашва да премахне митническите преференции, а Беларус - да вдигне драстично транзитната такса.

Спорът се върти около петролните мита, които Минск смята че трябва да бъдат премахнати от началото на годината, след като влезе в сила договорът за митническия съюз между двете страни. Москва от своя страна настоява митническата такса да отпадне само за петрола, предназначен за вътрешно потребление в Беларус, а транзитът да се облага. Досега Минск плащаше преференциални мита заради статута си на съюзна държава с Русия.

Двете страни значително се разминават и по въпроса какви количества петрол използва Беларус за своите нужди. Москва смята, че те са силно завишени и това давало възможност на Минск да печели чрез реекспорт на руската суровина, която получава по занижени цени. Петролният спор е на път да провали идеята за митнически съюз, смятат експерти. Нещо повече, днес Беларус заплаши Русия, че ще спре транзита на електроенергия за Калининградска област - руски анклав на брега на Балтийско море. Причината е, че двете страни нямат подписан договор за тази година и затова в Беларус смятат, че Русия нелегално използва нейната територия за да изнася електроенергия.

В Европейската комисия не са получавани никакви предупреждения за възможно скорошно прекъсване на руски газови или петролни доставки към Европа. Това съобщи говорител на ЕК в днешния й първи работен ден за годината. 

В края на 2009 г. ЕС и Русия установиха общ механизъм за ранно предупреждения в областта на енергийната сигурност, който предвижда Русия да информира предварително Брюксел за всяко евентуално прекъсване на доставките.
По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва; Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна