Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Русков: В историята на тютюна е вплетена бюрократична мания

Според писателя Милен Русков, проследявайки историята на тютюна, могат да се направят изводи за "бюрократичните мании", които преследват човечеството.
Неговата книга, която разказва историята на тютюна "Захвърлен в природата" спечели наградата "Вик" за 2009 г. Той си я раздели заедно със Захари Карабашлиев с романа му "18% сиво". 
Основната история на книгата разказва историята на тютюна и според автора тази история е доказателство, колко несъстоятелен можа де бъде човешкият ум. "Когато тютюнът идва в Европа през 16 век, той е вкаран в Европа от моряците по пристанищата. Но би останал маргинална стока ако би останал само в редиците на моряците, в обществените низини. Работата е там, че тютюнът е поет от лекарите, които вярват, че той е лечебно средство, те го наричат "herba panacea", разказа Русков. С него те започват да лекуват 36 болести. Тъкмо лекарите разпространяват тютюна масово в Европа сред всички съсловия. Преходът от едната крайност, в която тютюнът е възприеман като "herba panacea" до другата, в която днес е упрекван за множество злини е много любопитна. Според Русков обявяването на тютюна за "Всеобщо лекарство" е "лудост", която битува през 16, 17 и 18 век. След това започва да си проправя път другата лудост, на която сме свидетели днес. И в двата случа според него става дума за "бюрократична мания".

/Л.Ц/ 
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна