Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на ЕК Жозе Барозу се въздържа от оценка за изслушването на Румяна Желева

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу не смята да се намесва в процеса на изслушване на комисарите, каза говорителката му Пиа Хансен в коментар за представянето на българския кандидат Румяна Желева пред Европейския парламент. Въпросът за евентуален конфликт на интереси при нея беше централен на редовната пресконференция в Европейската комисия, която обаче за сега се въздържа от оценки.

Жозе Барозу досега не е давал мнение за никой от изслушванията на кандидат комисарите. Това ще е неуместно за процес, който е още по средата си и оценяването на кандидатите от Европейския парламент продължава. Това заяви Пиа Хансен, като добави: "Председателят Барозу, разбира се, обърна внимание на факта, че г-жа Желева отрече всички обвинения, отправени срещу нея."

Още преди изслушванията, тя му е дала уверения, че е попълнила декларацията си за конфликт на интереси, изцяло в съответствие с изискванията, каза говорителката, като от думите и стана ясно още, че комисията не е проверявала достоверността на данните, декларирани от един или друг кандидат. Всички те са били подробно инструктирани за информацията, която трябва да предоставят, в това число и за дялове и участия във фирми. Дали службите в Европейската комисия са си задали въпроси около декларираната от Румяна Желева покупка на вила на морския бряг на стойност 1000 евро или около това, че за една година време като евродепутат тя е успяла да спести от заплати и командировки 73 хил. евро. Пиа Хансен заяви, че не е нейна работа да прави подобна оценка. Тя каза още, че не и е известно след снощи Жозе Барозу да е говорил с Румяна Желева на тема конфликт на интереси, нито да е обсъждал с българския премиер евентуално нова номинация от България. Когато председателят получи писмените искания за информация и позиция по случая от Европейския парламент, той ще им отговори в най-кратък срок, увери отново говорителката му.

В Европейската комисия все още не е получено писмо от Европейския парламент с искане за информация и позиция на председателя Жозе Барозу по евентуалния конфликт на интереси. Координаторите на комисии за развитие на Европейския парламент са решили да отложат писменото си питане до Барозу с ден-два, за да дадат време на правните служби в Европарламента да проверят данните от декларациите, подавани от Желева.

По-рано днес Румяна Желева заяви, че иска да приключи проверката по нейния случаи преди да коментира в детайли поставените й вчера въпроси: "Тогава можем да говорим отново. Не би могло да бъде коректно да правя каквито и да е било повече изказвания. Нищо не обмислям в момента. Трябва да изчакаме това, което поиска всъщност комисията. Смятам, че до 19-ти трябва да са готови с правните становища, за да може след това комисията да вземе решението."

По публикацията работи: Диана Чепишева – кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна