Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От четирите пункта на границата с Гърция затворен остава "Кулата-Промахон"

От четирите гранични пункта на границата с Гърция затворен остава само "Кулата - Промахон" поради блокада на гръцки фермери. Блокирани са пътищата, които водят към пристанищата и пътищата от Гърция към Турция.

Фермерите в Гърция не се отказват от протести въпреки призива на правителството за открит диалог по проблемите в аграрния сектор. Все повече фермерски организации заявяват готовност да се включат в протестите. Съсредоточава се техника и на места, които до сега се използваха за преминаване от една област в друга.

Производителите на портокали започват блокиране на всички достъпи до полуостров Пелопонес и ще се насочат към Атина, за да протестират пред министерството на аграрното развитие. По магистралите има струпани трактори на всички ключови места. Блокади прекъснаха връзката и към пристанищата. Достъпът до летищата е също проблемен и несигурен. Граничните пунктове към България, Албания, Македония и Турция са блокирани от трактори и няма схема на промените в пропускателния режим.

Активността на протестите тази година е много по-голяма, което предполага, че до споразумение ще се достигне трудно и блокадите може да продължат и следващата седмица.

Гръцкият земеделски министър Катерина Бацели очаква до сряда да има решение на проблема с протестите на земеделците в южната ни съседка. Катерина Бацели се срещна с българския си колега Мирослав Найденов в Брюксел. Двамата са се договорили да са в посоянен контакт до разрешаване на кризисната ситуация.

Пред колегата си Найденов е заявил, че "няма логика проблемите на гръцките фермери да се решават за сметка на българските производители". Двамата министри са се договорили да организират среща на ръководителите на браншовите организации от България и Гърция, за да си сътрудничат при пропускането на селскостопанска продукция.

По публикацията работиха: Катя Пеева, Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна