Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП: Становището на Правната служба към ЕП оневинява Румяна Желева

Становището на правната служба на Европейския парламент оневинява Румяна Желева, съобщиха от Европейската Народна Партия и обявиха, че няма да оттеглят кандидатурата й, и тя ще стане еврокомисар.

"Румяна Желева не трябва да се оттегля, няма план Б, ще я защитаваме до край и тя ще стане еврокомисар.", заяви лидерът на ЕНП Жозеф Доул по време на заседанието на парламентарната група на партията. По думите на Доул, той лично е убедил Румяна Желева да не се отказва. Жозеф Доул е казал още, че е в постоянна координация с българския премиер Бойко Борисов и с председателя на ЕК Жозе Барозу, които също категорично подкрепят кандидатурата на Желева.

ЕНП ще продължи контактите си с политическите координатори в Комисията по развитие, която изслушва Желева. Тази вечер Доул ще разговаря отново с Жозе Барозу, за да не бъде провалена новата Европейска комисия.

От ЕНП са решили също, че няма да допуснат ново изслушване на Желева. Те заявиха, че имат две цели: първо, на предварително обявената дата 27 януари да има амбициозна и силна нова Комисия и второ, да не губят свои хора по пътя към нея.

"Няма да оставим социалистите да спечелят политическата игра и да вземат за заложник целия процес.", заявяват от ЕНП. Според тях, становището на Правната служба към ЕП окончателно ще оневини Желева. Документът, който вече е пратен на парламентарните лидери, според представители на ЕНП, потвърждава неофициалните информации, че няма констатирани нередности. Това обаче важи само за декларацията, подадена от Желева в края на миналата година, в качеството й  на кандидат комисар. Юристите на се разследвали предишни периоди и данните за тях.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна