Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ханес Свобода: Случаят "Желева" не беше политическа игра

Новата българска кандидатура за еврокомисар - Кристалина Георгиева ще премине през същата процедура по изслушване в ЕП като Румяна Желева
Снимка: БГНЕС


Това не  беше политическа игра, а детайлно изследване на качествата, Румяна Желева не отговаряше на критериите за поста, за който беше предложена, това коментира за "Хоризонт" Ханес Свобода, заместник-председател на Партията на европейските социалисти/ПЕС/ в ЕП и координатор на ПЕС в комисията по развитие.

"Наистина видяхме демонстрация на липса на компетентност. Когато говорим за специфичните стандарти на ЕС, тя показа, че не е на висотата на изискванията. Още в края на изслушването г-жа Желева беше посъветвана да се оттегли, но по политически причини тя продължи да държи на кандидатурата си до последния момент", каза още Свобода в интервю за предаването "Нещо повече".

На въпрос дали както смятат в Европейската народна партия/ЕНП/ Румяна Желева е "жертва" на заговор, Ханес Свобода отговори, че "тя е жертва, но е жертва на погрешна политическа тактика от страна на ЕНП". Той допълни, че социалистите подкрепят много от кандидатите на ЕНП, ако са способни да заемат съответния пост и е нелогично да се смята, че е имало нарочен кандидат.

В коментар за кандидатурата на Кристалина Георгиева за същия пост на български еврокомисар, Свобода изтъкна: "Чудя се защо тя не беше първоначално избраният кандидат за България" и обясни, че Георгиева ще премине през същата процедура, детайлно проучване и същите въпроси

Дали целият случай е бил много злепоставящ за ЕП и за българското правителство? В отговор на този въпрос Ханес Свобода продължи: "Това е победа за ЕП, защото когато има изслушвания, има и възможност определена кандидатура да бъде отхвърлена. Затова посланието е: внимавайте и избирайте най-добрата кандидатура за Европа".

Гей Мичъл, координатор на ЕНП в комисията по развитие посочи пред БНР, че очевидно Румяна Желева не е могла да издържи "на злоупотребите, на които беше подложена". Много евродепутати в началото критикуваха представянето й, но то беше много повлияно от въпросите за конфликт на интереси, изтъкна Мичъл.

На въпрос дали в ЕНП още смятат, че номинацията на Желева не беше уязвима, Гей Мичъл каза: "Всеки кандидат за еврокомисар има право на честно и равностойно изслушване, а от самото начало г-жа Желева беше подложена на нечестна кампания."

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени