Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плугчиева ще кандидатства лично за вицепрезидент на ЕБВР

Депутатът от Коалиция за България Меглена Плугчиева потвърди, че ще кандидатства лично по откритата процедура за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Плугчиева уточни, че кандидатурата й не е партийна, и че тя не е номинирана нито от БСП, нито от правителството на Бойко Борисов.

Наистина е открита процедурата за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Аз участвам в тази процедура. Тя току-що стартира и съответно има още няколко етапа. Вероятно след два-три месеца ще има и приключване на процедурата и окончателно решение. Разбира се, че министър-председателят беше информиран, аз съм го информирала лично и мога да кажа, че това участие абсолютно не е партийно и мога също да изкажа благодарност за тази подкрепа, която получавам на национално ниво, каза Плугчиева.

От Синята коалиция са изненадани, че кандидатурата на й за зам.-президент на Европейската банка за възстановяване и развитие се подкрепя от премиера Борисов. По думите на лидера на сините Мартин Димитров, последните избори са показали желанието на обществото за категорична промяна, а Плугчиева е част от тройната коалиция и от проблемите с еврофондовете.

Това показва някаква форма на сделка, вероятно, но за нас това е неприемливо и необяснимо. Още повече, че един вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие трябва да има необходимото образование за тази работа. Г-жа Плугчиева е лесовъд. И не ни е ясно коя точно част от нейното образование ще бъде полезна в най-голямата европейска финансова институция, посочи Димитров.  

Лидерът на сините определи случващото се като продължение на странните предложения за назначаване на европейско и световно ниво.  Според него, добра кандидатура за поста  би била тази  на подуправителя на БНБ Калин Христов.

По публикацията работиха: Лили Царева, Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна