Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: От България зависи активизирането на "Бургас-Александруполис"

Русия и Гърция биха искали да получат от България ясна позиция дали е заинтересована от реализирането на проекта за петролопровод „Бургас- Александруполис”. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Москва. 

България е страната, от която зависи активизирането на работата по петропровода „Бургас-Александруполис”, заяви руският външен министър Сергай Лавров, запитан какви са намеренията на Русия по реализацията на проекта. Енергетиката и по-специално „Южен поток” и „Бургас- Александруполис” са знакови проекти по които се работи, изтъкна Лавров и добави: „Известно е, че „Южен поток” прогресира и все повече въпроси намират своето позитивно решение. Що се касае до „Бургас- Александруполис”, работата продължава и с гръцките и с българските партньори. Но тук е важно всяка страна- участник да потвърди своя интерес, дали вижда в него икономическа целесъобразност както от гледна точка на своите интереси, така и за осигуряването на енергийната сигурност в Европа”.

Преди месец по време на посещението в Москва на българския министър на енергетиката Трайчо Трайков неговият руски колега Сергей Шматко заяви, че в Русия с разбиране се отнасят към позицията на България да се направи оценка за въздействието върху околната среда. Според Шматко, за да се продължи реализацията на проекта „Бургас-Александруполис”, трябва да бъдат отстранени всички натрупани в това отношение въпроси.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна