Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията от свински грип отслабва

Пандемията от свински грип отслабва. Вирусът A (H1N1) е причинил близо 600 смъртни случая през последната седмица, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО). "Пандемичната грипна активност достигна своя апогей в
Северното полукълбо между края на октомври и края на ноември и оттогава отслабва", обобщава СЗО в равносметка за изминалата седмица, през която свинският грип е причинил смъртта на 588 души в цял свят.

Най-засегнатите континенти са Северна Америка - общо 7094 потвърдени смъртни случая, и Европа - поне 3099. Жертвите в Източна Азия и Тихоокеанския регион са най-малко 2877. Вирусът се разпространява най-интензивно в Северна Африка,
Южна Азия и в ограничени райони от Източна Европа, отчитат експертите на СЗО.
По континенти, в Европа активността на вируса продължава да отслабва или остава с ниска интензивност в повечето държави. Разпространението на новия грип е най-голямо в Полша, Австрия, Естония, Румъния, Унгария и Молдова. Тенденцията във всички тези страни, с изключение на Румъния, е към отслабване.

В Северна Африка разпространението на вируса е преминало своя пик на много места. Изключение прави Либия, където в началото на този месец е отчетено увеличаване на заразените хора.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна