Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще приеме един затворник от американската база „Гуантанамо”

До един месец България ще приеме един затворник от американската база „Гуантанамо”, съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов. Той представи доклад пред депутатите от междуведомствената комисия, която проучваше предложението на САЩ за прехвърляне на задържани от затвора в Куба. Окончателното си решение обаче правителството ще приеме, след като експерти от ДАНС отидат до „Гуантанамо” и лично се запознаят с профила на двамата възможни кандидати, от които един ще дойде в България. Цветанов не уточни от кои държави са те.

Цветан Цветанов: Лицата, които бяха разглеждани, ние сме търсили винаги тези, които се държат достойно там, които изповядват все пак някакви семейни ценности. Две лица се разглеждат, които не са създавали абсолютно никакви проблеми по време на пребиваването си там. Не са терористи. Това са хора, които се е смятало, че са съпричастни към подобни движения, но към настоящия момент нито има повдигнати обвинения към тях за подобна дейност.

Министър Цветанов каза още, че вероятно затворникът от „Гуантанамо”, който ще заживее у нас, ще бъде приет със съпругата си: Евентуално лицето може би е семейно и затова може би ще трябва да поемем и неговата съпруга и което ще може по някакъв начин да го придържа това лице към нормалните общоприети норми за едно нормално демократично общество.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна