Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се присъда по дело за манипулации, целящи да компрометират френския президент

В Париж се очаква произнасянето на присъдите по делото "Клиърстрийм", обвиняващо бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен в манипулации, целящи да компрометират президента Никола Саркози.

Очакваната днес присъда на Наказателния съд на Париж ще бъде решаваща за политическото бъдеще на Доминик дьо Вилпен. Бившият премиер на Франция е сред петимата обвиняеми за изработването на фалшиви списъци, уличаващи в притежание на тайни банкови сметки видни френски личности, сред които президента Никола Саркози.

Случаят води началото си от 2004 г., когато двамата политици от десницата си съперничат в надпреварата за президентските избори през 2007. През октомври миналата година обвинението по делото поиска за Вилпен 18 месеца условна присъда и 45 000 евро глоба за съучастие в клевета. Бившият премиер, който твърди, че е жертва на политически процес, тези дни заяви в личната си интернет страница, че очаква съдебното решение "със спокойствието на човек, който няма в какво да се обвини". По време на процеса той неведнъж изрази и амбициите си за следващите президентски избори през 2012 г.

Никола Саркози, който е ищец по делото, се изказа сдържано за предстоящата присъда в телевизионното си интервю във вторник. "Нека правосъдието си върши работата и каже какво мисли" - заяви той.      

 

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна