Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Решаването на проблемите с водата - политически неизбежно или икономически обосновано?

54 процента са загубите на вода в страната, от тях половината са от кражби и половината - от амортизация на ВиК мрежата. Това съобщи за "Преди всички" депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски - бивш заместник-министър на регионалното развитие, в чийто ресор бяха и водите. Поводът за интервюто е заявлението на министър Росен Плевнелиев в Германия, че през следващата година правителството ще започне отдаването на концесия на целия ВиК сектор. Това е необходимо заради липсата на средства за подмяна на водопроводната мрежа. Михалевски коментира не само решението на правителството, но и необходимостта от спешно решаване на проблемите с водата.


Председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски в интервю с Веселина Миланова допълва необходимостта от окрупняване на ВиК операторите, защото не всички са достатъчно атрактивни за бъдещите концесионери. Престойски подкрепя идеята за отдаване на концесия, стига добронамереността на концесионерите да бъде гарантирана от съответните документи.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.