Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният икономически форум приключи без еуфория

Световният икономически форум в Давос приключи в обстановка, която далеч не е еуфорична, защото макар растежът да е възобновен, бюджетните проблеми на някои държави, сред които е и Гърция, пораждат много тревоги, а мненията за бъдещето на банковата реформа не са никак единни.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан предупреди, че възстановяването на държавните финанси ще бъде един от основните проблеми за световната икономика през идните години.

Министърът на икономиката на Франция г-жа Кристин Лагард подчерта също значението на "сроковете" и за оттеглянето на държавната подкрепа за съживяването, и за реформата на финансовия сектор и съживяването на държавните финанси.

На форума в Давос тази година банкери и политици се противопоставиха едни на други по въпроса за банковото регулиране, което бе представено по впечатляващ начин миналата седмица от президента на САЩ Барак Обама. Той обяви, че иска да се намали мащабът на банките и да им се попречи да смесват чисто банковата дейност и някои прекалено рискови операции на финансовите пазари.

От друга страна мнозина банкери в Давос отправиха редица предупреждения да не се допуска прекалено стриктно регулиране, които би намалило полето им на действие и би попречило, според тях, икономиката да бъде финансирана.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!