Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Фармацевтичната група "Астра Зенека" възнамерява да съкрати 8000 работни места през следващите 5 години на фона на натиска от страна на правителството за понижаване на цените на лекарствата, съобщава британският вестник „Индипендънт”. Новите съкращения ще задълбочат кризата в компанията, която от 2007 година насам е освободила 12600 свои служители.

Бившият британски премиер Тони Блеър беше заклеймен като убиец и лъжец, след като даде показанията си пред комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак, и отказа да изрази съжаление за свалянето на Саддам Хюсеин от власт, коментра „Таймс”. Цитирани са думите на Блеър, че изпитва отговорност, а не съжаление за свалянето на Саддам Хюсеин. Мисля, че той беше чудовище и заплашваше не само региона, но и целия свят”, казва още Блеър. На упреците от близки на някои от 179 загинали британски войници, Блеър отговоря: „Накрая въпросът предизвика разногласия и съжалявам за това, но аз направих всичко възможно да върна всички у дома”.

Френският премиер Франсоа Фийон увери, че Франция ще успее да намали дефицита си до задължителната за Еврозоната граница от 3% през 2013 година, информира френският вестник „Монд”. Фийон оповести плановете на правителството за прогресивно съкращаване на дефицита до необходимия размер, като всяка година ще се правят сериозни усилия за намаляване на разходите. „Никое правителство досега не е правило толкова много”, каза още премиерът относно мерките. 

Парижката прокуратура реши да обжалва оправдателната присъда на бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен по делото „Клиърстрийм” и да предизвика втори процес срещу него, пише канадският вестник „Ла прес”.
Бившият френски премиер е оправдан по дело за политическа спекулация, насочена срещу Никола Саркози преди президентските избори през 2007 година.

Руският изтребител от пето поколение Т-50 вчера за първи път излетя във въздуха в Комсомолск на Амур, съобщава руският вестник „Коммерсант”. За истинските характеристики и възможности на новия самолет засега трябва само да гадаем. Това обаче даде възможност на премиера Путин уверено да заяви, че първата партида нови самолети ще бъде доставена на руските военновъздушни сили само след три години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени