Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново за промените в закона за Генно-модифицираните организми

В неделя пред Народната библиотека се проведе протест на гражданските и екоорганизации срещу промените в Закона за генномодифицираните организми
Снимка: BGNES

В предаването "12+3" диетологът д-р Людмила Емилова заяви, че има изследвания, които показват какво се случва с животни, хранени с генно-модифицирана царевица и други подобни храни. Според нея при експериментите се е оказало, че те са изключително токсични за черния дроб, за бъбреците, развива се стерилитет, а ако се раждат малки, те са с уродства. Според нея самите животни не искат да ядат такива храни и затова  са принуждавани насила. Според д-р Емилова не може да се предвиди как ще реагира имунната система на човека на различните части от гени, които се срещат в генно-модифицираните организми /ГМО/ и които са абсолютно непознати за човешкия организъм. "Все едно давате на компютъра някаква задача, но той не може да разчете какво му казвате и реагира неправилно - същото се случва и с имунната система на човека", даде пример Емилова.

Евдокия Манева, зам.министър на екологията обясни, че в случая с промените в закона за Генно-модифицираните организми, става въпрос за два документа-единият е писмо от Европейската комисия от началото на 2009г., което касае работата в контролирани условия, т.е. в лаборатории.  Другата причина за промяната е извършен през 2008г. скрининг от специалисти от Австрия и Германия по поръчка отново на ЕК. "Това, което имаме в момента не представлява стриктно прилагане на разрешаване на пускането в околната среда на ГМО", уточни зам.-министърът. Манева каза още, че не е съгласна с твърденията, че предвиденият механизъм за контрол на ГМО е либерален и допълни, че с промените се въвежда разрешителна процедура такава, каквато е в целия Европейски съюз. Процедурата включва подаване на документи с подробна обосновка и оценка на риска за околната среда и за здравето на хората, информиране на ЕК, оценка на комисия от специалисти в областта, обществено обсъждане, решние на министъра на околната среда и произнасяне от Министерски съвет или от Народното събрание. Според Манева внушението за лобизъм се прави от неправителствените организации и е некоректно.

Юристът Свилен Овчаров от групата "Зелените адвокати" уточни, че има директива на ЕС №18 от 2001г., която поставя минимални и максимални норми, спрямо които може да се определя националната политика за ГМО. "Голяма част от предложените от МОСВ промени наистина са обосновани, защото е добре да се съобразим с тази директива, но това не значи автоматично либерализиране", каза Овчаров. Според адвоката проблемът е в доклада на немските и австрийските експерти, който препоръчва неща, които един експерт няма право да препоръчвва. "Тези експерти например препоръчват където имаме по-строги изисквания от евродирективата, но те са все още в синхрон с документа да ги направим по-либерални, доколкото документът позволява". Според зам.министър Манева експертите препоръчват индивидуалната процедура.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна